pijl

Heel Nederland van het gas af, hoe gaan we dat doen?

Bijna net zo snel als Nederland in de jaren zestig op de aardgasbel werd aangesloten, moeten we nu weer van het gas af. Ons eigen gas raakt op en gas verbranden brengt te veel CO2 in de atmosfeer. Hoe gaat Nederland dat doen? Een overzicht van de belangrijkste gevolgen: de extra benodigde hoeveelheid stroom, het isoleren van woningen en kantoren, het inzetten van stadsverwarming en aardwarmte.

In 2050 moeten we dat voor elkaar hebben, staat in het Energierapport 'Transitie naar Duurzaam'. Hoe, en vooral ook hoe snel we zonder aardgas kunnen, daar wordt nog druk over nagedacht. Wel is al duidelijk dat we op alle fronten energie moeten besparen en schone alternatieven moeten inzetten. Het succes van de operatie kan niet afhangen van één enkele oplossing. We zullen een brede waaier aan technieken gelijktijdig moeten uitrollen.

Eén van de partijen die daar nu al aan werken is Squarewise, een transitiebureau dat gemeenten helpt een keuze te maken uit al die technieken en vervolgens met wijken aan de slag gaat. Leonie van der Steen is er transitiemaker en directeur. Zij zegt: “Als we 7 miljoen huishoudens aardgasvrij willen laten wonen, dan vraagt dat inzet van iedereen. Bewoners, gemeenten en netbeheerders moeten anders gaan samenwerken. Er zijn veel partijen bij betrokken en niemand weet hoe het eindplaatje precies eruit ziet. Op verschillende plaatsen in Nederland ontdekken we wat werkt en wat niet werkt. De komende maanden zullen we die kennis hier delen.”     Lees meer

Van het gas af - ontwikkelingen/nieuws

Van het gas af, maar wat als de cv kapot is?

Eendragt leden

In 2050 moet elk huis van het aardgas af zijn, heeft de overheid als ambitie vastgelegd. Maar stel dat je nu je cv-ketel moet vervangen of een nieuwe keuken neemt. Is het verstandig om hierop voor te sorteren, of kun je wachten? Het hangt er maar net vanaf waar je woont en hoe je situatie is.

Lees meer..........

Huishouden betaalt in 2019 30 euro per maand meer voor energie

5 december 2018

Eendragt leden

Door stijgende tarieven en fors hogere belastingen schiet de energienota omhoog. Een gemiddeld gezin gaat in 2019 liefst 360 euro meer betalen.

Lees meer........

SLIK? GAS LOS