pijl

Lees Verder

ECI reikt energiecoöperaties de helpende hand

  Thijs Aarten (links) en Bram Reinders

 

Burgers die zelf hun energie willen opwekken, hebben een nieuwe bondgenoot: het Energy Commons Institute (ECI).

De stichting reikt bewonersinitiatieven die zelf de opwekking, verdeling en opslag van elektriciteit en warmte willen gaan regelen de helpende hand. Onder meer de Energiecoöperatie Zonnedorpen in Noord-Groningen doet er zijn voordeel mee.

Voortrekkers van ECI zijn Thijs Aarten, geboren in Winsum, getogen in Groningen, woonachtig in Voorburg en Bram Reinders uit Aadorp (Overijssel). ,,We gaan niet alleen voor de techniek, maar ook voor een andere verdeling van de welvaart”, zeggen zij.

Staat van dienst

Reinders (64) en Aarten (63) hebben allebei een uitgebreide staat van dienst in de wereld van energie en technologie. Daarin zijn ze nog steeds actief, maar wijden een groot deel van hun tijd aan een nieuwe ordening van de energievoorziening.

Ze zijn verbonden aan het Institute for Future of Living dat de zogeheten Smart Cities Roadmap schreef. Het is een verkenning van hoe met inzet van nieuwe ‘slimme’ en duurzame technieken mensen meer greep kunnen krijgen op hun eigen leefomstandigheden en de welvaart meer kan worden verdeeld. ,,Onze passie is om dit concreet te maken; om wat op papier staat in praktijk te brengen”, zegt Aarten.

Bedrijfjes met mooie technieken

Dat doen ze door steun aan energiecoöperaties. Ze richten zich in beginsel op het hele land en Curaçao, maar Groningen heeft hun bijzondere aandacht. Dat heeft te maken met de vele initiatieven in de provincie met duurzame energie. Reinders: ,,Er zijn hier zo veel bedrijfjes die mooie technieken voortbrengen. Wij zijn op zoek naar allemaal van die pareltjes en die willen wij tot een mooie ketting rijgen.”

Gezamenlijk moeten de ‘pareltjes’ een systeem vormen met lokale, duurzame energiebronnen. Dat kan er - afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden - steeds anders uitzien. Reinders: ,,Onze missie omvat eigenlijk drie zaken. Ten eerste is er het sociale aspect. Om je doel te bereiken, heb je een netwerk van mensen nodig die je enthousiast moet zien te krijgen. Het tweede punt is de techniek: hoe vind je de technieken bij elkaar die goed samenwerken in een systeem? Het derde punt: het verdienmodel moeten ten goede komen aan de leden.”

Energielast

Aarten: ,,Uitgangspunt is dat de maandelijkse energielast niet meer kost dan bij een energiebedrijf. Maar het liefst komen we daar ver beneden uit.”

Hij vertelt over een project van 33 nieuwe woningen in Voorhout die ‘energiepositief’ zijn. Ze leveren meer elektriciteit dan ze nodig hebben. ,,De bewoners zijn voor energie en warmte samen achttien euro per maand kwijt.”

Behalve op projecten in onder meer Voorburg en Curaçao ligt de focus van ECI momenteel op de Energiecoöperatie Zonnedorpen die actief is in zes dorpen in het aardschokgebied: Leermens, Zijldijk, Godlinze, Garsthuizen, Zeerijp en ‘t Zand, waar de organisatie al een zonnepark heeft. De coöperatie heeft ook al elektrische deelauto’s.

Ambitie

De ambitie van de coöperatie is om de 750 woningen in het gebied gasvrij te maken. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de gasvrije cv-ketel van het nieuwe bedrijf Wubaro, die het product in een nieuwe fabriek in Roden wil gaan produceren.

Aarten: ,,We zijn nog op zoek naar een accu voor de opslag van energie. We willen een systeem samenstellen dat we eerst voor 50 woningen uitproberen. Er moet ook een goed energiemanagementsysteem komen; slimme software die de verdeling van de kosten en inkomsten regelt. Met die eerste fase willen we ervaring opdoen, voordat we het uitrollen naar de volgende groep woningen.”

‘Het idee leeft echt’

In de vakschool Leerbouwen in Groningen presenteerde ECI zich in oktober voor een volle zaal. ,,De mensen kwamen uit alle richtingen van het land. Het idee van de energiecoöperatie leeft echt.”

Commons

Het Engelse woord commons dat in de naam van ECI voortkomt heeft in brede zin betrekking op bronnen die voor iedereen toegankelijk zijn. Dat kan gaan in het geval van ECI gaan om duurzame energiebronnen, maar ook om de kennis en ervaringen die het instituut opdoet. Zo kunnen de energie coöperaties elkaar versterken.

Carrière

Thijs Aarten heeft een lange internationale carrière in de energiewereld. Hij was onder meer de laatste directievoorzitter van KEMA. Ook was hij ceo van adviesbureau Ecofys. Hij heeft thans zijn eigen bedrijf Aarten Energy Solutions en is betrokken bij EnShared en Zonatlas.

Ook Bram Reinders heeft een internationale carrière. Hij was werkzaam bij onder meer Akzo Nobel en Nuon. Hij is mede-oprichter van het Institute for Future of Living.

In het team dat ECI aanstuurt zitten ook Groningers: één daarvan is Wubbo van der Roest, de bedenker van de gasvrije cv-ketel die het bedrijf Wubaro wil gaan fabriceren.